HomeGalerieProduseKontakt RO   HU  EN

 

 

acs azon települések közé tartozik, ahol a gyékényfonás az egyik fő foglalkozása az embereknek és amit szinte mindenki tud művelni.

Senki sem tudja pontosan megmondani, hogy hogyan került Tacsra ez a mesterség vagy, hogy mióta is foglalkoznak vele az emberek.

Az öregek mesélik, hogy talán egy tanító volt az aki ismerte a gyékényfonást és aki kézimunkaórán tanította a gyerekeket fonni. Nos, ez a tanító állítólag fonott kosarakkal fizetett azoknak az embereknek akiktől valamit vásárolt.

A tacsiak nagyon megkedvelték ezeket a kosarakat és ebből adódóan ők is megtanultak fonni.

Sajnos a modern világnak köszönhetően a fiatalok nem igazán foglalkoznak a gyékényfonással vagy meg sem tanulják.

Ezért hoztuk létre a Tacsi Gyékényfonók Egyesületét, melynek célja e hagyomány megtartása, fellendítése és átadása az utókor számára.

 

 

zerencsésnek vallom magam, mert olyan helyen és időszakban születtem és nőttem fel Tacson, ahol a hagyomány része volt a mindennapi életnek.Gyerekként mindig ott kuporogtam a szüleim és nagyszüleim mellett miközben ők fontak, hallgattam amit beszélgettek és közben játszadoztam a gyékényszállakkal.

Aztán, amikor nagyobbacska lettem, már odatettek engem is fonni és emlékszem amikor nagyanyám megszidott, mert nem dolgoztam elég szépen.

Ezért a gyékényfonást úgy tanultam meg, hogy szinte észre sem vettem.

Felnőtt koromban eszméltem rá arra, hogy mekkora kincsnek vagyok a birtokába és most már a gyékényfonást nem csak pénzkeresés céljából csinálom, hanem azért is hogy továbbvigyem azt az örökséget, amit az őseim rám hagytak.

A régi, hagyományos minták mellett szeretek újakat is készíteni, a megrendelő elképzeléseit valóra váltani.

Ugyanakkor szívesen tartok kézműves foglalkozásokat gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt, ahol bemutathatom a fonás különböző fotélyait.

 

 

Szilagyi Ilona

 

gyékény az egy olyan növény, amelyet manapság nem sokan ismernek, mert a gyékényfonáson kívül tudtommal még csak a kádárok használták a hordók készítéséhez.

Tacson viszont a gyékény nagy elismerésnek örvend, mert egy jó pénzkeresési lehetőségnek a forrása.

Ezek a gyékényből font kosarak mindamellett, hogy rusztikusak, nagyon hasznosak is a mindennapi életben a háztartás körül.

 

 
 webdesign Netcore 2014